5 χορταστικές σαλάτες με φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά

350

Το φθινόπωρό είναι η εποχή στη διάρκεια της οποίας η φύση μάς προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε νόστιμα φρούτα και λαχανικά. Ρόδι, μήλα, αχλάδια, κόκκινα σταφύλια, μπρόκολο, αντίδια και πόσα ακόμα φρούτα και λαχανικά έρχονται στο τραπέζι μας για να το γεμίσουν γεύση και αρώματα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 εύκολες και νόστιμες σαλάτες για να συμπεριλάβετε όλους τους φθινοπωρινούς καρπούς στη διατροφή της οικογένειά σας.

Φρουτοσαλάτα με dressing γιαουρτιού
Υλικά:

2 αχλάδια μεσαίου μεγέθους (κομμένα σε κύβους)

2 μήλα μεσαίου μεγέθους (κομμένα σε κύβους)

1 κούπα κόκκινα σταφύλια, κομμένα στα δύο

1/3 της κούπας γιαούρτι

2 κουταλάκια του τσαγιού ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας χυμός από φρέσκο λεμόνι

2 κουταλιές της σούπας μέλι

½ κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας

½ κουταλάκι του τσαγιού κανέλλα

¼ κουταλάκι του τσαγιού μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/3 της κούπας καρύδια πεκάν (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Τοποθετήστε τα φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε απαλά. Αφήστε τα στην άκρη. Σε ένα μικρότερο μπολ και ανακατέψτε με το σύρμα το γιαούρτι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το μέλι, τη βανίλια, την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο.

Περιχύστε με το dressing τα φρούτα και ανακατέψτε απαλά. Μοιράστε τα φρούτα σας σε πιατάκια και γαρνίρετε με τα καρύδια.

Σαλάτα με κοτόπουλο, κάσιους και μήλα

Υλικά:

½ της κούπας μαγιονέζα

½ της κούπας γιαούρτι

1 κουταλιά μηλόξυδο

¼ της κούπας μέλι

Αλάτι και πιπέρι

1 κούπα κάσιους κομμένα στην μέση

4 κούπες ψιλοκομμένο κοτόπουλο

2 κούπες μήλα κομμένα σε κύβους

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά την μαγιονέζα, το γιαούρτι, το μηλόξυδο, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάστε το και αφήστε το για λίγο στο ψυγείο να σταθεί. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο και σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος απλώστε τα φυστίκια. Ψήστε τα για 5 με 10 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Στο μπολ με τη μείγμα της μαγιονέζας, προσθέστε τα φιστίκια, το κοτόπουλο και τα μήλα. Ανακατέψτε και αφήστε στο ψυγείο για περίπου 40 λεπτά, για να αναμειχθούν όλες οι γεύσεις.

Σαλάτα με χυμό ρόδι και λαχανικά

2 ¼ της κούπας χυμός ρόδι

3 κουταλιές ξίδι

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 ½ της κουταλιάς αλάτι

1 κουταλάκι ψιλοκομμένο θυμάρι

½ κουταλάκι πιπέρι

450 γρ. λαχανικά χοντροκομμένα (μαρούλι, ραντίτσιο, ρόκα, σπανάκι)

¼ της κούπας μαϊντανός χοντροκομμένος

1/3 της κούπας χοντροκομμένα κρεμμυδάκια

2 κούπες καρύδια

1 ½ της κούπας σπόροι ροδιού

Σπόροι ροδιού και καρύδια, προαιρετικά

Εκτέλεση:

Βράζετε τον χυμό του ροδιού για περίπου 25-20 λεπτά για να μελώσει. Αφήστε τον να κρυώσει και ανακατέψτε με το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού κόψετε τα λαχανικά και τα μυρωδικά, τα ανακατεύετε σε μια σαλατιέρα με το ρόδι και τα καρύδια και τη σως. Η σως μπορεί να διατηρηθεί για μια μέρα στο ψυγείο, ενώ αν θέλετε στη σαλάτα σας προσθέτετε και σπόρους ροδιού ή καρύδια.

Σαλάτα με μπρόκολο, γλυκοπατάτα και τυρί

2 γλυκοπατάτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε κύβους

1 μικρό μπρόκολο, κομμένο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

4 κούπες φύλλα γαλλικής σαλάτας

2 κούπες ρύζι (κατά προτίμηση καστανό), βρασμένο

2/3 της κούπας αποξηραμένα βατόμουρα (cranberries)

2/3 της κούπας καβουρντισμένα αμύγδαλα

½ της κούπας κατσικίσιο τυρί

Για το dressing:

3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξύδι

Λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ο. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τις γλυκοπατάτες με μία κουταλιά λάδι. Αραδιάστε τις σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε για 15 λεπτά και γυρίστε τις από την άλλη πλευρά. Στο μεταξύ κάντε το ίδιο με τα κομμάτια του μπρόκολου και τοποθετήστε τα στο ίδιο ταψί με τις πατάτες – όταν τα 15 λεπτά περάσουν και ανακατέψετε τις πατάτες σπρώξτε τις απαλά προς την μία πλευρά του ταψιού. Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι η πατάτες να μαλακώσουν και το μπρόκολο να ψηθεί. Απομακρύνετε από την φωτιά και τοποθετήστε τις πατάτες και το μπρόκολο σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέστε το μαρούλι, το βρασμένο ρύζι, τα μούρα, τα αμύγδαλά και ανακατέψτε.

Φτιάξτε το dressing ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά και περιχύστε τη σαλάτα. Τέλος, προσθέστε τα κομμάτια κατσικίσιου τυριού.

Σαλάτα με παντζάρια και πράσινο μήλο

Υλικά:

4 μεγάλα παντζάρια

5 κλαδάκια θυμάρι

½ κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

¼ της κούπας μηλόξυδο

1 κουταλάκι του τσαγιού μουστάρδα ντιζόν

1/3 της κούπας κομμένα και αλατισμένα φιστίκια

1 πράσινο μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ο. Σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος ραντίστε με το λάδι τα παντζάρια και το θυμάρι. Αλατοπιπερώστε και σκεπάστε με ένα αλουμινόχαρτο. Ψήστε μέχρι τα παντζάρια να μαλακώσουν, περίπου 45 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε κυβάκια.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το ξύδι και με την μουστάρδα και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατέψτε με τα παντζάρια και τα φιστίκια. Τελευταίες τοποθετήστε τις φέτες του μήλου και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ