Αυτά τα μπισκοτένια δημητριακά είναι τόσο νόστιμα και τραγανά που θα αντικαταστήσουν με ευκολία τα δημητριακά του εμπορίου, ενώ μπορείτε να τα απολαμβάνετε τόσο με το πρωινό σας, όσο και σαν σνακ όλες τις ώρες της ημέρας.
Υλικά
- 3/4 φλ. αλεύρι γενικής χρήσης
- 3/4 φλ. αλεύρι ολικής
- 1/3 φλ. κεφίρ
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/3 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 βανίλια
- βούτυρο λιωμένο για άλειμμα
- κανέλα και καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Σ” ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο είδη αλευριών και το κεφίρ και ανακατεύουμε καλά να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα και μερικές ώρες αν έχουμε χρόνο (εκτός ψυγείου). Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα τελευταία δύο) και ζυμώνουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ζυμάρι πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και, με τη βοήθεια λίγου επιπλέον αλευριού – ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο. Όσο πιο λεπτό τόσο το καλύτερο. Το πιο λεπτό βγαίνει πολύ τραγανό, ενώ αν είναι λίγο πιο χοντρό το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπισκοτάκια (σε υφή). Με τη ροδέλα για την πίτσα χαράζουμε σε μικρά τετραγωνάκια. Αν θέλετε επίσης μπορείτε να πάρετε το κάθε κομματάκι και να το πλάσετε σε μικρά μπαλάκια-μπουκίτσες.
Τοποθετούμε ένα-ένα τα μικρά τετραγωνάκια σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα προσέχοντας να αφήσουμε κενά μεταξύ τους , αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και κανέλα κατά βούληση.
Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγάνα, προσοχή όμως γιατί καίγονται εύκολα.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος.