Τα αυγά ίσως είναι το πιο αμφιλεγόμενο φαγητό του κόσμου. Από μόνα τους, είτε τα φάτε τηγανητά, ψητά, σκραμπλ, ομελέτα, μπορεί να είναι από βραδινό έως μεσημεριανό και δείπνο.
Παράλληλα, το αυγό είναι ιδανική προσθήκη σε κάθε γεύμα σχεδόν. Μπορείτε να το βάλετε ακόμη και σε πίτσα ή στο σάντουιτς, ακόμη και να ρίξετε ένα στο πιάτο με μακαρόνια! Ωστόσο, τα αυγά είναι ένα φαγητό γεμάτο χοληστερίνη και τα υψηλά επίπεδα αυτού του τύπου της χοληστερόλης σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό.
Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα αυγά; Όχι!
Κάθε αυγό έχει περίπου 186 mg χοληστερόλης. Οι τελευταίες οδηγίες που έδωσαν οι αρμόδιες αρχές στους αμερικανούς καταναλωτές ήταν να καταναλώνουν λιγότερα από 300 mg χοληστερόλης την ημέρα -η ουσία υπάρχει επίσης στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στα γαλακτοκομικά- ουσιαστικά σε οτιδήποτε βγαίνει από τα ζώα.
Όταν οι επιστημονική κοινότητα ενοχοποίησε τα λίπη, είπε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να τρώνε πάνω από δύο αυγά την εβδομάδα. Και τότε πολλοί έκοψαν τα αυγά ή τον κρόκο.
Όμως τα αυγά επέστρεψαν.
Κάποιοι από τους κορυφαίους ειδικούς για τη διατροφή έδωσαν στη δημοσιότητα νέα έρευνα. Όπως προκύπτει, οι ειδικοί ζητούν να φύγει από την κατηγορία «ανησυχίες στη διατροφή» η χοληστερόλη από το φαγητό, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η χοληστερίνη αυτή δεν επηρεάζει τη χοληστερίνη του αίματος των ανθρώπων.
Με άλλα λόγια, παρότι τα αυγά έχουν πολλή χοληστερίνη, το να τα τρώει κανείς δε σημαίνει ότι αυξάνεται η χοληστερίνη του αίματος.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι το να έχει κανείς υψηλή χοληστερίνη στο αίμα του δεν είναι λόγος ανησυχίας. Φυσικά και είναι και σίγουρα δημιουργεί καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι το να κόψει κανείς τα αυγά, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η χοληστερίνη.