Έχουμε συνηθίσει να τα αγοράζουμε ή να τα τρώμε έξω. Φαίνεται δύσκολο να πετύχουμε αυτή την αφράτη βουτυρένια ζύμη, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο
Εκτός από το ότι γίνονται πολύ εύκολα και με απλά υλικά, η γεύση τους είναι αξεπέραστη και δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει από τα κρουασάν του εμπορίου, αντιθέτως φυσικά!
Ετοιμάστε την ζύμη από το προηγούμενο βράδυ και ψήστε τα το πρωί, για να συνοδεύσετε τον καφέ σας.
Μέσα λίγη ώρα θα απολαμβάνετε γαλλικά κρουασάν βουτύρου που μπορείτε να συνδυάσετε με κανέλα/ζάχαρη, με κάποιο έυκολο γλάσο ή ακόμα με πραλίνα φουντουκιού.
Εγώ ετοίμασα ένα γρήγορο γλάσο καραμέλας βουτύρου που γλυκαίνει τέλεια το croissant.
Είναι πολύ εύκολα αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματα. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μερικά σε σχήμα donut, στρογγυλά με τρύπα στη μέση και να τα ψήσετε και αυτά μαζί.
Λίγες συμβουλές:
Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να αλείφεται πολύ εύκολα. Πρέπει να τηρήσετε σωστά τους χρόνους για να δημιουργηθούν οι στρώσεις.
Αφού σχηματίσετε τα κρουασάν και τα αλείψετε με το αυγό, πρέπει να τα αφήσετε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να εμφανιστούν οι στρώσεις κι έπειτα να τα ψήσετε.
Υλικά για 25 περίπου κομμάτια
Για τα κρουασάν:
9 γρ. μαγιά ξηρή (ένα φακελάκι)
120 γρ. νερό ζεστό
120 γρ. γάλα
1-2 πρέζες αλάτι
30 γρ. ζάχαρη λευκή
1 αυγό
30 γρ. βούτυρο λιωμένο
βανίλια σε σκόνη
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. bούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
αλεύρι για το άνοιγμα
αυγό για άλειμμα
Για το γλάσο καραμέλας:
30 γρ. βούτυρο
5 κ.σ. ζάχαρη καστανή
25 γρ. γάλα
μία πρέζα αλάτι
μία βανίλια
50 γρ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
∙ Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά και το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά.
∙ Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι συνεχίζοντας με το σύρμα.
∙ Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο πλάθοντας με το χέρι, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
∙ Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
∙ Σε αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε την ζύμη μας και αλευρώνουμε από πάνω.
∙ Ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο κομμάτι 13×25, συμμετρικό όσο γίνεται, πάχους 1 εκατοστού.
∙ Χωρίζουμε νοητά σε τρία κάθετα κομμάτια. Αλείφουμε το μεσαίο με το μισό βούτυρο με ένα μαχαιράκι.
Κλείνουμε/διπλώνουμε το αριστερό, αλείφουμε το υπόλοιπο μισό βούτυρο και κλείνουμε με το δεξί κομμάτι από πάνω. Προσέχουμε το βούτυρο να καλυφθεί από την ζύμη. Τώρα έχουμε ένα πιο μικρό ορθογώνιο.
∙ Μεταφέρουμε σε ένα δίσκο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με μεβράνη και μία πετσέτα. Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
∙ Αλευρώνουμε επιφάνεια και ζύμη, και ανοίγουμε πάλι σε ορθογώνιο κομμάτι 13×25.
∙ Κάνουμε ακριβώς το ίδιο μόνο που δεν αλείφουμε βούτυρο. Βάζουμε στο ψυεγίο για άλλα 20 λεπτά.
∙ Κάνουμε το ίδιο για δύο φορές ακόμα συνεχόμενα κι έπειτα αφήνουμε στο ψυγείο για όλη νύχτα.
∙ Αλευρώνουμε και ανοίγουμε σε μεγάλο λεπτό ορθογώνιο, πάχους 0,3 εκατοστά. Κόβουμε με μαχαίρι σε μακρόστενα τρίγωνα.
∙ Τυλάμε τα τρίγωνα ξεκινώντας από την μεγάλη πλευρά καταλήγοντας στη γωνία.
∙ Γυρνάμε λίγο τις άκρες προς τα μέσα.
∙ Εναλλακτικά κόβουμε σε στρογγυλά κάνοντας τρύπα στη μέση.
∙ Αλείφουμε με αυγό και αφήνουμε 30-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να φανούν οι στρώσεις.
∙ Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
∙ Για το γλάσο βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν βράση. Ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει πάλι βράση.
∙ Κατεβάζουμε από την φωτιά, μεταφέρουμε σε άλλο μπολ. Το χρησιμοποιούμε έτσι, ή προσθέτουμε την άχνη για να γίνει πιο σφιχτό.