Πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη δημιουργία γερών οστών από την παιδική ηλικία. Οι ειδικοί συνιστούν δεκαετίες τώρα στα παιδιά να πίνουν αρκετό γάλα για να έχουν γερά οστά, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι εξίσου σημαντικές είναι οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί και τα ρεβίθια. Οι τροφές δηλαδή που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο αποδείχτηκε ότι διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με το ασβέστιο στην δημιουργία της οστικής μάζας και την πρόληψη οστεοπόρωσης.
Επιστήμονες επιστράτευσαν 63 υγιή παιδιά ηλικίας 4-8 ετών, τα οποία δεν έπαιρναν κανενός είδους βιταμίνη ή πολυβιταμίνη, και τα μελέτησαν επί δύο εβδομάδες. Οι γονείς των παιδιών κρατούσαν αναλυτικά ημερολόγια της διατροφής τους, ενώ εκείνα χρειάσθηκε να παραμείνουν δύο φορές στο νοσοκομείο για 24 ώρες προκειμένου να υποβληθούν σε μετρήσεις των επιπέδων ασβεστίου και μαγνησίου στον οργανισμό τους. Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας.
Στη διάρκεια της νοσηλείας τους το φαγητό και τα ροφήματά τους περιείχαν ακριβώς τις ίδιες ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου που κατανάλωναν στο σπίτι τους, με βάση τα ημερολόγια διατροφής που είχαν κρατήσει οι γονείς τους. Οι αναλύσεις έδειξαν πως η ποσότητα του μαγνησίου που κατανάλωναν τα παιδιά και απορροφούσε ο οργανισμός τους αποτελούσε ισχυρό δείκτη της οστικής πυκνότητάς τους, ενώ αντιθέτως το ασβέστιο δεν ήταν και τόσο ισχυρό.
Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίζεται όχι μόνο η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, αλλά και η πρόσληψη μαγνησίου από τα παιδιά. Να σημειωθεί ότι τα γερά οστά μέχρι την ενηλικίωση παίζουν σημαντικό ρόλο για το αν αργότερα θα εμφανιστεί οστεοπόρωση.
Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα αμύγδαλα, οι σπόροι κολοκύθας, το γιαούρτι, τα ρεβίθια, οι μπανάνες, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η βρώμη και η μαύρη σοκολάτα.