Σύμφωνα με τους διατροφολόγους η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα από τα πλέον υγιεινά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως.
Πλήθος επιστημονικών άρθρων έχει εξάρει τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής και των ευεργετικών της ιδιοτήτων.
Η ονομασία “Μεσογειακή διατροφή” προέκυψε από τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθούνται στις χώρες της Μεσογείου και δεν αποτελεί συγκεκριμένη δίαιτα. Συνήθως περιέχει μεγάλη κατανάλωση σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, μέτρια κατανάλωση σε ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και πουλερικά, κόκκινο κρασί, καθώς και χαμηλή κατανάλωση κρέατος και χρήση ελαιολάδου ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό.
Οι πρώτες ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής προέκυψαν από έρευνες που έγιναν σε καρδιοπαθείς, σύμφωνα με τις οποίες αναδείχθηκε κορυφαία στην “καρδιοπροστασία”, λόγω της συσχέτισής της με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα σημαντικότερα οφέλη για την υγεία είναι:
- Προάγει τη μακροζωία, καθώς συνδέεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας κατά περίπου 10%.
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η περιφερική αρτηριοπάθεια, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης.
- Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
- Συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
- Βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
- Σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του προστάτη, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του μαστού.
- Δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος, όπως η άνοια και η νόσος Alzheimer.