Ναι, αυτή είναι μια σαλάτα του χειμώνα αφού τα γκρέιπφρουτ είναι στις δόξες τους από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο ενώ αυτά που καταναλώνουμε τώρα είναι μάλλον ψυγείου. Δεν συνηθίζω να αγοράζω πράγματα εκτός εποχής όταν όμως τα είδα στο μανάβικο, λαμπερά ροζ γκρέιπφρουτ τοποθετημένα δίπλα σε πράσινα λαχταριστά αβοκάντο σωστά ωριμασμένα, αποφάσισα να αμαρτήσω. Συνειδητά. Και ένα βραδάκι που δεν θέλαμε να φάμε τίποτα άλλο παρά μόνο μια πλούσια σαλάτα, τα έβαλα μαζί στο πιάτο μας ακολουθώντας τις οδηγίες της μοναδικής Αλις Γουότερς. Για την ιστορία, η αμερικανίδα ακτιβίστρια, συγγραφέας, μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Chez Panisse στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, είναι μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στο πεδίο της διατροφής και από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές των οργανικών προϊόντων.
Τοποθετήστε τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ
Χτυπήστε ελαφρά μαζί με το ελαιόλαδο μέχρι η βινεγκρέτ να γαλακτωματοποιηθεί
Κόψτε τα αβοκάντο στη μέση, προσεκτικά αφαιρέστε τους σπόρους και τη φλούδα
Κόψτε κάθε μισό σε 4 χοντρές φέτες
Ρίξτε τις φέτες αβοκάντο στην βινεγκρέτ για να μην μαυρίσουν
Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε τα γκρέιπφρουτ (φροντίστε να αφαιρέσετε όλα τα άσπρη ψίχα)
Κόψτε μεταξύ των μεμβρανών για να σας μείνουν μόνο τα τμήματα με χυμό γκρέιπφρουτ
Τακτοποιήστε τις φέτες αβοκάντο γύρω από την άκρη μία μεγάλης πιατέλας
Τακτοποιήστε τα κομμάτια γκρέιπφρουτ στο κέντρο
Ρίχνετε απαλά τη βινεγκρέτ από πάνω
Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, και σερβίρετε γαρνίροντας με τον φρέσκο δυόσμο