Υλικά Συνταγής
2 ώριμα μαλακά αβοκάντο
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
1 ντομάτα μικρή ψιλοκομμένη
1 λάιμ
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
λίγο αλάτι
τσιπς πίτας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για την απλή και αυθεντική συνταγή γουακαμόλε, λιώνουμε πρώτα σε γουδί την καυτερή πιπεριά.
Προσθέτουμε σε κομμάτια τα ώριμα αβοκάντο. Δείτε εδώ πώς να τεμαχίσετε το αβοκάντο εύκολα και γρήγορα. Τα λιώνουμε ελαφρά με δυο κουτάλια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Σερβίρουμε με πίτα τσιπς. Για να φτιάξουμε τα πίτα τσιπς στο φούρνο, χρειαζόμαστε ένα χωριάτικο φύλλο σπιτικό ή εμπορίου.
Κόβουμε το φύλλο με μαχαίρι σε τρίγωνα κομμάτια τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 10′ στους 200 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανά. Τα διατηρούμε τραγανά κλεισμένα σε αεροστεγές σκεύος αφού κρυώσουν.
Εναλλακτικά, απολαύστε το γουακαμόλε με τα πανεύκολα τσιπς αραβικής πίτας που σας έχω εδώ, ή με τα υγιεινά κριτσίνια χαρουπάλευρου που θα βρείτε εδώ. Αν κάνετε διατροφή, ψιλοκόψτε σε στικς λαχανικών όπως αγγούρι, καρότο και σέλερι και βουτήξτε τα σε αυτό το υγιεινό και θρεπτικό ντιπ.
Μυστικά για τα αβοκάντο και το καλύτερο γουακαμόλε
•Για να φτιάξεις το καλύτερο γουακαμόλε πρέπει τα αβοκάντο να είναι πολύ ώριμα. Συνήθως στην αγορά βρίσκουμε αβοκάντο που δεν είναι ώριμα. Για να να ωριμάσουν γρήγορα, αφήνουμε τα άγουρα αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου στο πιο ζεστό σημείο της κουζίνας, μέσα σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μια μπανάνα. Σιγουρευόμαστε ότι έχουν επάνω το κοτσάνι τους γιατί αυτό θα εμποδίσει το αβοκάντο να μαυρίσει εσωτερικά ενώ ακόμα είναι άγουρο.
•Όταν πιέζετε το αβοκάντο εξωτερικά και είναι μαλακή η σάρκα, τότε είναι έτοιμα και ώριμα να τα απολαύσετε σε κάθε παρασκευή.
•Ψιλοκόψτε με δυο κουτάλια ή δυο πιρούνια τα ώριμα αβοκάντο για το γουακαμόλε και μην τα λιώσετε σε πουρέ. Η γεύση και η υφή από μικρά κομμάτια αβοκάντο κάνουν τη διαφορά.
•Δώστε αρώματα στο γουακαμόλε σας και απολαύστε το όπως το συνηθίζουν στο μακρινό Μεξικό. Φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιανδρος, είναι απαραίτητος για ένα αυθεντικό γουακαμόλε. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του χρησιμοποιήστε μαϊντανό. Με το φρέσκο κόλιανδρο όμως θα το απογειώσετε. Λίγο τσίλι και λάιμ θα κάνουν το γουακαμόλε σας αξέχαστο. Ψιλοκομμένη ντομάτα ή τοματίγιος tomatillos δίνουν έξτρα υφή και γεύση.
•Ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο με ένα μεγάλο μυστικό. Στο Μεξικό συνηθίζουν να ψιλοκόβουν το κρεμμύδι σε μικρά καρέ και να το αφήνουν μέσα σε νερό για λίγα λεπτά. Μετά το στεγνώνουν σε απορροφητικό χαρτί και το προσθέτουν στο γουακαμόλε. Έτσι σε περίπτωση που μείνει λίγο γουακαμόλε ,δεν θα πάρει βαριά μυρωδιά από το ξερό κρεμμύδι.
•Τα λιπαρά του αβοκάντο δεν χρειάζονται επιπλέουν ελαιόλαδο. Δεν χρειάζεται ελαιόλαδο στο γουακαμόλε. Τα λιπαρά του αβοκάντο είναι υπέρ αρκετά για την βουτυράτη υφή και την πλούσια γεύση. Έτσι μειώνονται και οι θερμίδες ανά μερίδα.
•Πράσινο χρώμα στο γουακαμόλε! Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αλλαγή χρώματος στο αβοκάντο. Το γουακαμόλε θα χάσει το πράσινο χρώμα του αν μείνει. Μπορείς όμως να παρατείνεις τη διαδικασία οξείδωσής του προσθέτοντας χυμό λάιμ ή λεμονιού κι ανακατεύοντάς το.
•Αυτό που θα θυμάστε είναι ότι το γουκαμόλε πρέπει πάντα να το έχετε παγωμένο ακόμα κι όταν το σερβίρετε σε τραπέζι. Δηλαδή παγωμένο σκεύος και το γουακαμολε πάντα από το ψυγείο.
•Καλύτερα τρώγεται την πρώτη ημέρα και μάλιστα τις πρώτες 2 ώρες από την ώρα που θα το φτιάξετε. Όσο μένει χάνει σε χρώμα και σε γεύση.
•Αν το βάλετε στο ψυγείο φροντίστε να το σκεπάσετε καλά με μεμβράνη που θα εφάπτεται στην επιφάνεια του και όχι απλά να τυλίξετε με μεμβράνη όλο το μπολ. Όσο είναι εκτεθειμένο οξειδώνεται και σκουραίνει. Διατηρείται το πολύ για 1 ημέρα.
Αν δεν το φτιάξατε ποτέ, δοκιμάστε το οπωσδήποτε, δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο διαδεδομένα ντιπ του πλανήτη
Παραλλαγές για το γουακαμόλε
•Λίγο γιαούρτι μέσα στο γουακαμόλε, θα σας δώσει λιγότερες θερμίδες πολύ νοστιμιά και δροσερή γεύση.
•Ξηροί καρποί μέσα στο γουακαμόλε σας θα δώσουν γευστική ένταση, νοστιμιά και έξτρα υφή. Ωμά κάσιους και φιστίκι Αιγινης είναι τα ιδανικά.
•Οι σπόροι ροδιού ταιριάζουν ιδανικά με το γουακαμόλε.