Μηλόψωμο… μια πρωτότυπη ιδέα!

924

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 2.50 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 0.25 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 0.50 κ. γ. αλάτι
  • 0.25 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 4 κουταλιές της σούπας. ανάλατο βούτυρο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για τη γέμιση
  • 0.25 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 0.25 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1 μήλο (κατά προτίμηση Golden)
  • σάλτσα καραμέλας
  • χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στο μπολ του μίξερ), χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Τοποθετήστε το γάλα και το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, 5 – 6 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά
  • Προσθέστε το μίγμα γάλακτος στο μίγμα αλευριού, στη συνέχεια προσθέστε τα αυγά και τη βανίλια. Με το μίξερ σε χαμηλή, χτυπήστε μέχρι το μίγμα αλευριού να υγρανθεί. Αυξήστε την ταχύτητα στο μέσο και ανακατέψτε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, περίπου 6 λεπτά. Αφήστε τη ζύμη στο μπολ για να χαλαρώσει, στη συνέχεια καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και μια πετσέτα. Αφήστε το μπολ σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 45 λεπτά
  • Ενώ η ζύμη φουσκώνει, σκεπάστε ένα μικρό ταψάκι για ψωμί (20×8) με λαδόκολλα, αφήνοντας τη λαδόκολλα να προεξέχει περίπου 8 εκατοστά. Βουτυρώστε τη λαδόκολλα. Σε ένα μικρό μπολ, ενώστε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, και το μοσχοκάρυδο. Λιώστε το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μπρίκι
  • Ανοίξτε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και φτιάξτε ένα ορθογώνιο 30×45. Αν η ζύμη κολλάει, πασπαλίζουμε το κάτω μέρος με το αλεύρι. Βουρτσίστε το λιωμένο βούτυρο πάνω στη ζύμη, και στη συνέχεια, πασπαλίστε με το μείγμα ζάχαρης
  • Κόψτε το μήλο σε μικρά κομμάτια. Κόψτε τη ζύμη σταυρωτά σε έξι λωρίδες. Πασπαλίστε 1 λωρίδα με μερικά από τα μήλα, πιέζοντάς τα απαλά μέσα στη ζύμη. Σκεπάστε με μια άλλη λωρίδα ζύμης και μήλα. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες λωρίδες ζύμης και τα μήλα. Κόψτε το σε 6 ίσα μέρη. Τοποθετήστε τα κομμάτια στο ταψάκι με τις κομμένες πλευρές προς τα έξω. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει για 20 λεπτά
  • Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήστε το καρβέλι μέχρι να πάρει ένα χρυσό καφετί χρώμα, 40 με 45 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά. Περιχύστε με τη σάλτσα καραμέλας και πασπαλίστε με χοντρό αλάτι, αν το επιθυμείτε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ