Ένα πολύ ωραίο και ελαφρύ φαγητό, είναι οι αγκινάρες με αρακά αυγολέμονο.
Στο χωριό μου συνήθιζαν να τις φτιάχνουν και με κουκιά φρέσκα και το έλεγαν αγγιναροκούκια.
Οι αγκινάρες α λα πολίτα καταγράφηκαν έτσι, από τον γνωστό μας Τσελεμεντέ και στην πρώτη φάση, που δεν περιείχε καρότα και πατάτες, ονομαζόταν αγκινάρες με λάδι.
Στην πορεία, εξελίχτηκε ως φαγητό και εμπλουτίστηκε με καρότα και πατάτες, ονομάστηκε α λα πολίτα και είναι μια αυθεντική πολίτικη συνταγή.
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, έχει πολύ χαμηλά λιπαρά και εκτός από πολύ νόστιμη είναι και πολύτιμη για τον οργανισμό μας.
Ας τις φτιάξουμε….
Θα χρειαστούμε αγκινάρες, αρακά, πατάτες, καρότα, άνηθο και κρεμμυδάκια φρέσκα, αλάτι πιπέρι.
Τώρα, δεν είναι η εποχή της αγκινάρας, επομένως θα χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες του εμπορίου και αρακά το ίδιο.
Εγώ, όταν η αγκινάρα είναι στην εποχή της, αγοράζω από την λαϊκή, τις καθαρίζω και τις βάζω σε σακουλάκια στον καταψύκτη και έχω όποτε τις χρειαστώ.
Αν όμως δεν έχετε χρόνο η βαριέστε και του εμπορίου είναι ωραιότατες!!
Βάζουμε λοιπόν μέσα στην κατσαρόλα λίγο λάδι, και τσιγαρίζουμε για λίγο το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο, αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα όλα μας τα υλικά, τα καρότα κομμένα ροδέλες και τις πατάτες χοντροκομμένες αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο νεράκι, εδώ θα σας πω, ότι πρέπει να υπολογίσετε, ότι θα χρειαστούμε λίγο ζουμάκι για να κάνουμε το αυγολέμονο, άρα να το υπολογίσετε σωστά.
Πάντως θα πρέπει να ξέρετε, ότι τα λαχανικά βγάζουν νερό από μόνα τους, οπότε καλύτερα να συμπληρώσουμε σε λίγο αν χρειαστεί νεράκι, πάρα να το πλημμυρίσουμε και μετά να μας βγει… σούπα και όχι λαδερό!!
Αφού λοιπόν τα έχουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα μας, ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου τρία τέταρτα της ώρας.
Όταν είναι έτοιμα, μαλακά, αλλά όχι να λιώνουν, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Το αυγολέμονο που θα σας πω, είναι για ένα πακέτο αγκινάρες, ένα πακέτο αρακά και τρεις τέσσερις πατάτες μαζί και τα καρότα, οπότε υπολογίστε ανάλογα με την δική σας ποσότητα.
Βάζω λοιπόν μέσα στο μούλτι δυο αυγά, χυμό από τρία μικρά λεμόνια η δυο μεγάλα και τα χτυπώ μέχρι ν ασπρίσουν.
Βγάζω το φαγητό από την φωτιά, παίρνω με μια κουτάλα ζουμάκι και το ρίχνω σε δόσεις μέσα στο μούλτι, λίγο λίγο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μετά το ρίχνω επάνω στο φαγητό μας και κουνώ την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού.
Αν σας αρέσει το πιπέρι, μπορείτε να ρίξετε λίγο από πάνω, με το μύλο του πιπεριού.
Το φαγητό μας συνοδεύεται πολύ ωραία με τυρί φέτα η ανθότυρο και φρέσκο ψωμί.
Απλά… οικονομικά… υγιεινά και με χρώμα…
Καλή επιτυχία…