Επιλέξτε μεγάλα κάστανα με γυαλιστερό τσόφλι (για βράσιμο) και με
ένα μυτερό και πολύ κοφτερό μαχαιράκι χαράξτε ένα σταυρό στο κάτω μέρος του κάστανου.
Στην κουζίνα βάλτε την κατσαρόλα με νερό να βράσει και μόλις πάρει την πρώτη βράση αλατίστε ελαφριά και ρίξτε μέσα τα κάστανα. Αφήστε να ξανάρθει το νερό σε βρασμό και βράστε τα κάστανα για 6-7 λεπτά.
Να τα βράσετε αλλά πρέπει να κρατάνε, αν τα αφήσετε πολύ θα διαλύονται στο καθάρισμα.
Αφαιρέστε τα από το νερό και ξεφλουδίστε τα αμέσως, φορώντας γάντια μιας χρήσης για να μην καίγεστε, αλλά και για να προστατέψετε τα χέρια σας από το μαύρισμα. Αν κρυώσουν, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Κι επειδή ξέρω ότι συνήθως δεν έχουμε ποτέ παρέα σ’ αυτές τις δουλειές (σιγά μην είχαμε!), αν έχετε σκοπό να κάνετε πολλά, διαχειριστείτε τα λίγα-λίγα γι’ αυτό το λόγο.