Τα χαμηλά επίπεδα φωσφόρου στο αίμα σχετίζονται με κίνδυνο καρδιακής προσβολής και στεφανιαία νόσο, αναφέρει μια νέα μελέτη στο περιοδικό PLoS ONE. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey διαπίστωσαν ότι τα ανεπαρκή επίπεδα φωσφόρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες στον τομέα αυτό, οι οποίες πρότειναν ότι οι χαμηλές τιμές φωσφόρου ήταν ευεργετικές για την καρδιά .
Η μελέτη, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Κέντρο Έρευνας και Εποπτείας στο Βασιλικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών (RCGP), εξέτασαν τα επίπεδα φωσφόρου για πάνω από 100.000 ασθενείς, κατά διαστήματα πέντε και εννέα ετών, και την επίπτωση στην καρδιακή υγεία τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με χαμηλά επίπεδα (κάτω από 0,75 mmol / L) φωσφόρου στο αίμα τους είχαν παρόμοιο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου όπως εκείνοι με αυξημένα επίπεδα (πάνω από 1,5 mmol / L). Η επίπτωση των δύο νοσημάτων ήταν υψηλή μεταξύ εκείνων τόσο με χαμηλό όσο και με υπερβολικά αυξημένο επίπεδο φωσφόρου στο αίμα, όμως τα καρδιακά επεισόδια στα άτομα με φωσφόρο στο μέσο εύρος τιμών (1,00-1, 25 mmol / L) ήταν σημαντικά λιγότερα.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα φωσφόρου στο αίμα έχουν δειχθεί στο παρελθόν από την επιστημονική κοινότητα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ο κίνδυνος από τα χαμηλά επίπεδα έχει προσδιοριστεί ως δυνητικά εξίσου σοβαρός.
Ο φωσφόρος είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο σώμα και βοηθά στη ρύθμιση της βιοχημείας του αίματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της καρδιάς. Παίζει καθοριστικό ρόλο στο να διευκολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια να παρέχουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος, και μπορεί να βρεθεί σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.
Ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Νικ Hayward, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε:. «Θα πρέπει να επανεξεταστεί η σημασία του φωσφόρου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Συχνά παραβλέπεται η μέτρησή του στο αίμα αν και όπως φαίνεται ο φωσφόρος μπορεί να είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο στους ενήλικες». Ο Δρ Andy McGovern από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας ρίχνουν νέο φως στο ρόλο του φωσφόρου στο σώμα και τη σχέση του με την καρδιαγγειακή υγεία».