Όταν λέμε Πρωτοχρονιάτικο, εννοούμε το μεσημεριανό τραπέζι του νέου χρόνου, την παραμονή το βράδυ, τουλάχιστον έτσι συνηθίζουμε εμείς στην οικογένεια, δεν τρώμε καθιστό δείπνο, κάνουμε κάτι σαν «πάρτι εποχής».
Σάντουιτς, τυροπιτάκια, σαλάτες, άντε ναχουμε και κανένα μακαρόνι σουφλέ, τα τυριά μας, κριτσίνια παντός είδους, φυσικά ξηρούς καρπούς και το κρασάκι μας.
Όταν αλλάξει ο χρόνος κόβουμε την βασιλόπιτα και ανοίγουμε μια σαμπάνια για το καλό!!
Έτσι λοιπόν το χοιρινό στο φούρνο «στολισμένο» με κυδώνια, κίτρινη κολοκύθα, πατάτες, κάστανα, πορτοκάλια, μήλα φιρίκια και μαριναρισμένο στο κόκκινο κρασί, το φτιάχνω και το ψήνω όλη την νύχτα ώστε το πρωί να το βρω έτοιμο χωρίς κούραση για το μεσημεριανό γεύμα.
Τι θα χρειαστούμε…
Αγοράζουμε χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο, αφού το πλύνω, το βάζω μέσα στο ταψί, το πήλινο, η στην γάστρα, ότι έχετε, εγώ το βάζω σε μια γάστρα και το λούζω με κόκκινο κρασί, μυρωδικά, δενδρολίβανο, δάφνη και πιπέρια κόκκους, εγώ έχω κόκκινο από την Κρήτη, εσείς και άσπρο να έχετε το ίδιο κάνει, απλά αλλάζει λίγο το χρώμα στο κρέας, με το κόκκινο ροδίζει, με το άσπρο όχι, η γεύση όμως είναι υπέροχη και με τα δυο..
Θα χρειαστούμε επίσης κυδώνια, κάστανα, πορτοκάλια, πατάτες, κόκκινη κολοκύθα, μήλα φιρίκια, λίγα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, αλατοπίπερο, κρασί που είπαμε πιο πάνω και πολύ λίγο λάδι.
Τις ποσότητες τις κανονίζετε εσείς ανάλογα με τα άτομα που είστε.
Το βράδυ, αφού έχει μαριναριστεί το κρέας όλη τη μέρα, σουρώνουμε την μαρινάδα και την κρατάμε, τα υπόλοιπα τα πετάμε εκτός από το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνω, προτιμώ το χοντροκομμένο πιπέρι και μάλιστα να είναι τρία είδη, πράσινο, μαύρο και κόκκινο.
Στύβω μερικά πορτοκάλια και γεμίζω ένα ποτήρι του νερού, τις κούπες που περισσεύουν από το στύψιμο τις κόβω στα δυο και τις στριμώχνω μέσα στο κρέας, ρίχνω λοιπόν τον χυμό, άλλο τόσο νερό, μισό ποτήρι λάδι, και στολίζω πάνω πάνω με το δεντρολίβανο που κρατήσαμε.
Τώρα θα σας πω για το ψήσιμο ένα τρόπο που μου έμαθε, καλή του ώρα, ένας φίλος μου αρχιτέκτονας, όταν κάναμε διακοπές στην υπέροχη Ύδρα, στα σπίτια που ο ίδιος έφτιαχνε τότε, στο Μανδράκι, καταπληκτικά όλα και τα σπίτια και τα φαγητά του και η συντροφιά του και ακόμα περισσότερο το νησί!!
Αυτός λοιπόν ο τρόπος είναι καλύτερος και ξεκούραστος.
Όπως λοιπόν έχουμε το φαγητό μας στο ταψί με όλα του τα υλικά έτοιμο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο στους 140 βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί όλη την νύχτα, αν έχουμε γάστρα με καπάκι, το βάζουμε πάνω από το αλουμινόχαρτο, γιατί έτσι κλείνουμε μέσα όλα τα αρώματα και δεν έχουμε διαρροές.
Εσείς δηλαδή κοιμάστε και το φαγητό σας ψήνεται υπέροχα… άσε που μοσχοβολάει το σπίτι και σας γαργαλάει την μύτη την ώρα του ύπνου.
Το πρωί που θα ξυπνήσουμε, μετά απ το πρωινό μας, καθαρίζουμε όλα τα υλικά μας, τα κυδώνια όπως τα μήλα, τις πατάτες χοντροκομμένες, την κίτρινη κολοκύθα σε κομμάτια όπως της πατάτας, τα μήλα, τα καθαρισμένα κάστανα που έχετε μισοβράσει, εκτός αν τα πάρετε έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα για να βγείτε απ τον μπελά.
Τώρα ανοίγουμε τον φούρνο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, μεταφέρουμε με προσοχή το κρέας σ ένα ταψάκι και ρίχνουμε μέσα στην γάστρα όλα τα καθαρισμένα υλικά μας, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου, με τα υγρά που υπάρχουν είναι υπεραρκετά.
Όταν δούμε ότι οι πατάτες θα θέλουν λίγο ακόμα, τότε θα βάλουμε από πάνω το κρέας που περιμένει και θα το αφήσουμε να ψηθεί με τα υπόλοιπα για πάρει και το χρώμα του.
Αυτό ήταν και τελειώσαμε… έχετε μια χαλαρή μέρα κι ένα υπέροχο φαγητό…
Καλή χρονιά!!
Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…
Twitter #timageirevounpaliavrio