Συστατικά
Για τον μπακαλιάρο:
1 1/2 kg μπακαλιάρος παστός χωρίς κόκκαλο
200 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σπορέλαιο για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
Για το κουρκούτι:
500 ml. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι γ.o.x.
330 ml μπίρα σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια μαγιά ξερή
2 καλές πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Τρόπος μαγειρέματος
Σε ένα μπολ με κρύο νερό και μερικές κουταλιές χοντρό αλάτι βάλε τα φιλέτα του παστού μπακαλιάρου.
Σκέπασε με μεμβράνη και άφησε στο ψυγείο για δύο μέρες, αλλάζοντας το νερό κάθε έξι ώρες.
Στράγγιξε καλά τον μπακαλιάρο και άφησέ τον σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το νερό, την μπύρα, την μαγιά και την ζάχαρη για το κουρκούτι μέχρι να διαλυθούν.
Άφησε το μείγμα για 15 λεπτά στην άκρη και έπειτα πρόσθεσε το αλεύρι και το αλάτι.
Κάλυψε με μεμβράνη και άφησε το μείγμα εκτός ψυγείου για μία ώρα.
Κόψε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και βάλε μπόλικο σπορέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι να ζεσταθεί.
Σε ένα μεγάλο πιάτο βάλε το αλεύρι και ανακάτεψε με το αλάτι και το πιπέρι.
Πέρασε τα κομμάτια μπακαλιάρου από το πιάτο με το αλεύρι και έπειτα βούτηξέ τα στο μπολ με το κουρκούτι.
Ρίξε με προσοχή τα φιλέτα στο τηγάνι και ψήσε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να είναι τραγανά.
Αφαίρεσε από το τηγάνι και άφησε το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει.
Επανάλαβε την διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Σέρβιρε με κρεμώδη σκορδαλιά και τηγανητές πατάτες.