Αγκινάρες με καρότα και μέντα

743

Αγαπημένες αγκινάρες καλώς ορίσατε είμαι πανέτοιμη να σας απολαύσω στο πιάτο μου με την πιο ωραια συνταγή για αγκινάρες, με καρότα, μέντα και σιγομαγειρεμένες στο ελαιόλαδο!

Κάθε φορά που πλησιάζει η Άνοιξη η χαρά μου είναι απερίγραπτη, η φύση γίνεται μια «ζωντανή» θεά, λουλούδια, πρασινάδες και μυρωδιές πλημμυρίζουν το σύμπαν ενώ τα λαχανικά της Άνοιξης έρχονται για να φέρουν τη φρεσκάδα στην κουζίνα.

Μπορεί όσοι με γνωρίζουν καλά να ξέρουν οτι αγαπώ τον χειμώνα αλλά η Άνοιξη, φίλοι μου, είναι η βασίλισσα της καρδιάς μου!
Για έναν ανεξήγητο λόγο η Άνοιξη είναι βαθιά συνδεδεμένη στο μυαλό και τα συναισθήματά μου με τα παιδικά μου χρόνια.

Ίσως βέβαια αυτό να οφείλεται στον τεράστιο κήπο με κάθε λογής λουλούδια και φυτά που η μαμά μου ακόμη και σήμερα περιποιείται καλύτερα και από παιδία της.

Αμέτρητα λουλούδια παντού σχεδόν άναρχα, φυτεμένα στο χώμα γιατί, όπως λέει και η ίδια, εκεί τους αξίζει να ζουν.

Αγκαλιές από μυρωδικά, παντού, και τα περισσότερα εκτός από το φαγητό τα έβαζε σε βάζα για να μοσχομυρίζει η κουζίνα.

Μόλις άρχιζαν για τα καλά οι ανοιξιάτικες ημέρες πάντα φύτευε τα λαχανικά αλλά αυτό που πρόσεχε με ιδιαίτερη περιποίηση ήταν η αγκιναριά της που αγκιναριά έβγαζε κάθε χρόνο περίπου 3-4 μαγειρεψιές από μικρές αγκινάρες.

Η μαμά συνήθιζε τις αγκινάρες να τις κάνει λαδερές ή αυγολέμονο με κοτόπουλο, μα τί νοστιμιά ήταν αυτή, τις τρώγαμε μόνο εγώ και αυτή, οι υπόλοιποι ούτε να τις «πλησιάσουν»!

Tις προηγούμενες ημέρες είχα να μαγειρέψω και να φωτογραφίσω για το Olive Magazine αγκινάρες λαδερές με μυρωδικά, εστειλα τη μάνα μου να βρει αγκινάρες στη λαϊκή.

Και αφού τις καθάρισε με υπομονή και μου λέει, πώς θα τις φάμε;

Ασ’ το πάνω μου, της λέω, έχω τη συνταγή και θα τις μαγειρέψω με μπόλικη μέντα και ελαιόλαδο κι εκείνη μου απαντά δε βάζεις και μερικά ολόφρεσκα καρότα που έφερα για να φάει και το παιδί;

Καθίσαμε κάτω οι τρεις μας και στ΄αλήθεια δεν χορταίναμε τη νοστιμιά τους, το ψωμί και τη φέτα!

Αγκινάρες με Καρότα και Μέντα

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 40′ λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά
– 1000 γρ. αγκινάρες καθαρισμένες
– 300 γρ. καρότα
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 15 φύλλα φρέσκια μέντα
– 2-3 κλωναράκια δυόσμο
– 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
– 100 ml. λευκό κρασί
– 120 ml. ελαιόλαδο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
– 50 ml. χυμό λεμονιού
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι
– 2 λεμόνια

Εκτέλεση Συνταγής

1 Πλένουμε, στεγνώνουμε καλά και ψιλοκόβουμε με μαχαίρι όλα τα μυρωδικά και τα σκόρδα.
Σ΄ένα μπωλ ανακατεύουμε τα όλα μυρωδικά και μαζί το σκόρδο και το ελαιόλαδο, με αυτό το μείγμα περιχύνουμε και «τρίβουμε» τις αγκινάρες.

2 Σε μια ευρύχωρη, πλασωτέ κατσαρόλα τοποθετούμε τις αγκινάρες και τα καρότα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τα μυρωδικά, το κρασί, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

3 Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και κατόπιν σε σιγοβράζουμε για 35 λεπτά.
Σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά και λεμόνι.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες ή και κατεψυγμένες αγκινάρες, σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες μειώνουμε το κρασί στη μισή ποσότητα
– Μπορούμε στο φαγητό να προσθέσουμε πατάτες και αρακά

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ