Γευστικά και θρεπτικά ντιπ – Σάλτσες για χορτοφάγους και όχι μόνο

565

Μία σάλτσα ή ένα ντιπ, μπορεί όχι μόνο να αυξήσει την απόλαυση στην γεύση από ένα φαγητό ή κάποιο σνακ, αλλά παράλληλα μπορεί να αυξήσει σημαντικά και την θρεπτική αξία του. Ακόμη κι αν δεν είστε χορτοφάγοι εμείς σας παρουσιάζουμε 8 εναλλακτικές προτάσεις που σίγουρα θα θέλατε να βάλετε στο τραπέζι σας ακόμα κι αν δεν έχετε υιοθετήσει τον συγκεκριμένο τρόπο διατροφής. Συνοδεύεστε τες με παξιμάδια, κριτσίνια, ψημένη γλυκοπατάτα, αλλά ακόμα και με λαχανικά όπως για παράδειγμα με καρότο ή αγγούρι κομμένα σε λωρίδες.Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα καλό μπλέντερ και καλή σας όρεξη.

Είμαι σίγουρη πως όλες οι συνταγές θα σας αφήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

– Αλοιφή από ωμά καρύδια: Χτυπάμε στο μπλέντερ 250γρ ωμά καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, μαζί με 1 φέτα μουλιασμένο μπαγιάτικο ψωμί. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο νερό, αλάτι, έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Μπορούμε να το διατηρήσουμε έως 4 με 5 μέρες στο ψυγείο.

– Σως από κουκουνάρια: Κουκουνάρια ωμά στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο μαϊντανό ή κόλιαντρο ή βασιλικό, λίγο λάδι και λίγο αλάτι

– Χούμους: Χτυπάμε 200 – 300γρ. βρασμένα ρεβίθια στο μπλέντερ, προσθέτοντας σιγά σιγά λίγο νερό με 1 κ.σ ελαιόλαδο ή εναλλακτικά 1 κ.σ ταχίνι. Προσθέτουμε στην συνέχεια κόκκινο πιπέρι, κρεμμύδι, μαϊντανό.

– Γουακαμόλε: Στο μούλτι χτυπάμε 2 ώριμα αβοκάντο, ξεφλουδισμένα και σε κομμάτια, μαζί με 1-2 σκελίδες πολτοποιημένο σκόρδο, προαιρετικά μία ξεφλουδισμένη ντομάτα. Προσθέτουμε αλάτι και φρέσκο πιπέρι.

– Κόκκινη σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ ψητές πιπεριές Φλωρίνης καθαρισμένες μαζί με ξεφλουδισμένες ντομάτες. Προσθέτουμε λάδι, αλάτι, καυτερή πιπεριά. Απλώνουμε τον πελτέ στο ταψί και ψήνουμε για 6 ώρες στους 50 βαθμούς.

– Σάλτσα Σούγκο: Πέντε ξεφλουδισμένες ντομάτες, 2 κουταλιές πάστα ντομάτας bio, 2 φύλλα δάφνης, 2 κλωναράκια θυμάρι, 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, 2 κρεμμύδια, 3 σκελίδες σκόρδο. Σιγοβράζουμε την σάλτσα και προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά, ανακατεύοντας σιγά. Αφήνουμε να βράσει άλλα 15 λεπτά και αφαιρούμε τα κλωναράκια.

– Σάλτσα Πέστο: 60 Φύλλα βασιλικού, 3 σκελίδες σκόρδου, 4 κουταλιές κουκουνάρι, 10 ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Τα πολτοποιούμε όλα μαζί στο μίξερ.

– Ντιπ Μελιτζάνας: Ψήνουμε στο γκριλ 2 πατάτες και 2 μελιτζάνες με τη φλούδα τους. Αφού ψηθούν τις ξεφλουδίζουμε και χτυπάμε στο μπλέντερ με λίγο ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι, και προαιρετικά σκόρδο

Γράφτηκε απο Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ