Τιραμισού με Κρητική εκδοχή…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

523

Σήμερα σκέφτηκα να ξαναθυμηθούμε το Τιραμισού με την Κρητική εκδοχή, είναι ένα πολύ εύγευστο και δροσερό γλυκό της εποχής, το έχετε ίσως ξαναδεί εδώ στο Donna.gr.

Παρόλο ότι ποτέ δεν μου άρεσαν τα ξενόφερτα, αυτό το συγκεκριμένο γλυκό, με τραβούσε από δυο πράγματα, την κανέλλα και την γεύση του καφέ που σε ξυπνάει …

Επειδή όμως αγαπώ την Ιταλία και την θεωρώ συγγενή, φιλική χώρα, το αναπαράγω, αλλά στην δική μας Κρητική εκδοχή, με το δικό μας υπέροχο ανθότυρο…έχουμε και μείς υπέροχα τυριά…

Να πούμε και δυο λόγια για το τι σημαίνει tirami su, σημαίνει «ανέβασέ με», «τράβαμε επάνω» κι αυτό; από την διεγερτική συμπεριφορά του καφέ!!

 Για να πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε με την Κρητική του εκδοχή…

Θα χρειαστούμε ένα πακέτο μπισκότα απ αυτά που φτιάχνουμε τα γλυκά ψυγείου, πιο καλά τα σαβαγιάρ, έχει στα σούπερ μάρκετ, ένα τέταρτο ανθότυρο, εγώ παίρνω Κρητικό, δυο αυγά150γρ. ζάχαρη, τέσσερα φλιτζανάκια καφέ εσπρέσο, η νες η φίλτρου, είναι θέμα γούστου…, μια μικρή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, λίγο κονιάκ και κανέλλα.

Βάζουμε σε μια λεκάνη τους κρόκους με την ζάχαρη και κρατάμε τα ασπράδια, τα χτυπάμε πολύ καλά με το μιξεράκι χειρός μέχρι να ασπρίσουν πολύ και να αφρατέψουν, μετά, ρίχνουμε αφού έχουμε λιώσει με το πιρούνι το ανθότυρο ανακατεύοντας απαλά και με σεβασμό.

Μετά, χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος και αφού χτυπήσουμε και τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα, τα βάζουμε όλα μέσα στα υπόλοιπα υλικά μας, ρίχνουμε και το λίγο κονιάκ  και τα ενσωματώνουμε όλα, πάντα με σεβασμό είπαμε!!!

Τώρα, στο πυρέξ που θα το βάλουμε, μικρό όχι μεγάλο, στρώνουμε τα μπισκότα μας, αφού τα βρέξουμε με τον καφέ καλά, τα πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα και βάζουμε από πάνω λίγο απ το υλικό μας, μετά βάζουμε πάλι μια στρώση, πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και το βάζουμε στο ψυγείο για δυο τρεις ώρες περίπου…

Εδώ να πούμε ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πότε πρωτοφτιάχτηκε αυτό το γλυκό… η πρώτη λέει, ότι φτιάχτηκε για κάποιον Δούκα στην Σιένα τον 17ο αιώνα, η άλλη λέει, ότι τόφτιαχναν οι γυναίκες στην Βόρεια Ιταλία, στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, για να το πάρουν οι άνδρες τους μαζί κι έλεγαν, ότι η γλυκόπικρη γεύση του είναι σαν τον έρωτα και έτσι, δεν θα τις ξεχνούσαν ….άλλοι πάλι λένε, ότι έγινε για πρώτη φορά το 1971 στην πόλη Τρεβίζο και στο εστιατόριο Le Beccherie…

αυτά για την ιστορία…

 

Τώρα θαναι έτοιμο, φάτε και … απογειωθείτε!!!!!!!

 

Η συνταγή για το τιραμισού υπάρχει και στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία με τίτλο: “Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ“… από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ