Βρισκόμαστε στην Μεγάλη εβδομάδα και προχωρούμε φθάνοντας το Άγιο Πάσχα…
Ακόμη κι εκείνοι που δεν νήστεψαν την Σαρακοστή, την Μεγάλη εβδομάδα νηστεύουν, έτσι, στα σπίτια μας και στις κουζίνες μας, έχουν την τιμητική τους οι σαλάτες, καμιά σουπίτσα, κανένα όσπριο, η μακαρόνια μπλούμ..
Αυτή τη εβδομάδα ετοιμάζουμε τα παραδοσιακά μας γλυκά, βάφουμε αυγά και όλα τα Πασχαλιάτικα…
Πάντως όλα είναι γρήγορα και πρόχειρα, αφού το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση, ξεκινά το μεγάλο φαγοπότι…
Σήμερα λοιπόν θα σας δώσω μια πολύ ωραία πρόταση για κουλουράκια της Λαμπρής.
Ας τα φτιάξουμε…
Θα χρειαστούμε ενάμιση κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ενάμιση ποτήρι του νερού ζάχαρη, δυο πακέτα βούτυρο λευκό, ένα ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού, ένα ποτηράκι του κρασιού κονιάκ, δυο βανίλιες και ένα αυγό για το άλειμμα.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες…
Σε μια άλλη λεκάνη, χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ χειρός το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι ν ασπρίσουν.
Στην συνέχεια, ρίχνετε τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ, συνεχίζοντας το χτύπημα και όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Στην λαμαρίνα μας που θα τα ψήσουμε, στρώνουμε μια λαδόκολλα, την αλείφουμε με πολύ λίγο βούτυρο και βάζουμε τα κουλουράκια μας, αφού τους έχουμε δώσει το σχήμα που θέλουμε, κοτσιδούλες, στεφανάκια, μισοφέγγαρα και ότι άλλο θέλετε…
Με ένα πινελάκι τα αλείβετε με τον κρόκο του αυγού, που θα αραιώσετε με λίγο νεράκι και θα τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου είκοσι λεπτά.
Και μια συμβουλή, όταν ψήνουμε κουλουράκια και γενικότερα ότι γίνεται με ζύμη, δεν ανοίγουμε ποτέ ενδιάμεσα τον φούρνο.
Και του χρόνου…
Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…
Twitter #timageirevounpaliavrio