Ένα εξαιρετικό φαγητό που έμαθα εδώ στην Κρήτη από την καλή μου φίλη Μαρία Καπετανάκη από τις Αρχάνες, είναι τα ξερά κουκιά, μαγειρεμένα κουκοφάβα.
Η φίλη μου έφτιαχνε πάντα πολύ, το έβαζε σε δοχεία μέσα στην κατάψυξη και όποτε ήθελε τα έβγαζε η για κύριο φαγητό η για συμπλήρωμα φαγητού.
Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε μια μαγειρειά, που λένε και στην Αρκαδία, όπως βλέπετε μπλέκω και τις δυο μου πατρίδες.
Λοιπόν, θα χρειαστούμε μισό κιλό ξερά κουκιά, λίγο λάδι, αλατοπίπερο, ένα κύβο λαχανικών φρέσκο, και μια χούφτα κανονική φάβα.
Βάζουμε τα κουκιά από το βράδυ στο νερό με ένα κουταλάκι σόδα να μαλακώσουν, την άλλη μέρα το πρωί, τα καθαρίζουμε, δηλαδή τα ξεφλουδίζουμε, τα ξερά κουκιά όταν τα ξεφλουδίζουμε πρέπει να βγάζουμε αυτό το μαυράκι που έχουν, φεύγει αμέσως και εύκολα με το ξεφλούδισμα.
Αμέσως μετά, τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με την άλλη φάβα, την κανονική να βράσουν με νερό μέχρι την μέση της κατσαρόλας, χωρίς να βάλουμε τίποτα άλλο κι αυτό γίνεται γιατί αφρίζουν, όπως η φάβα και τα ρεβίθια και πρέπει πρώτα να βγάλουμε τον αφρό, να τα ξαφρίσουμε δηλαδή και μετα να βάλουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν τα ξαφρίσουμε, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην μας κολλήσει.
Το βράσιμο δεν θα διαρκέσει πολύ, βράζουν γρήγορα, να τα αφήσετε όμως να λιώσουν καλά για να μην τα περάσετε από το μούλτι, είναι πιο ωραία να έχει μέσα κομματάκια πάρα να γίνεται σαν κρέμα, αυτό ισχύει και για την κανονική φάβα.
Όταν θα την σερβίρετε θα βάλετε αν θέλετε λίγο λαδάκι, προσωπικά δεν βάζω άλλο, λίγο λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
Σερβίρεται επίσης με σαλάτα χωριάτικη, ελίτσες και φρέσκο ψωμί η παξιμάδι.
Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…
Twitter #timageirevounpaliavrio